Szukaj

Odpowiadając na zwiększające się potrzeby w zakresie porad dietetycznych uruchomiliśmy Poradnię Dietetyczną. Konsultacje odbywają się w poniedziałki w godzinach 11:00-15:00 i prowadzone są przez: mgr Marta Piątkowska – dietetyk kliniczny, specjalistka polecana przez School Of InsulinresistanceTherapy.

 

 

W pracy z pacjentem skupiamy się przede wszystkim na zmianie jego nawyków żywieniowych i poprawie relacji z jedzeniem, które mogą realnie wpłynąć na stabilizację stanu zdrowia. 

Podczas konsultacji staramy się pobudzić pacjenta do analizy dotychczasowego sposobu odżywiania. Weryfikujemy dzienniczek żywieniowy i zwracamy uwagę jakich produktów jest w nim za mało, a jakich za dużo. Współpracując z pacjentem dobieramy indywidualnie produkty wskazane i przeciwwskazane, ich dzienne porcje, poszczególne zestawienia posiłków oraz bezpieczną suplementację.

 

Współpraca indywidualna z pacjentami, czyli w czym mogę Ci pomóc:

  • choroby górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaparcia nawykowe i atoniczne)
  • alergie i nietolerancje pokarmowe (diety eliminacyjne)
  • schorzenia metaboliczne (cukrzyca, insulinooporność)
  • niedowaga – przyrost masy ciała
  • kobiety ciężarne, karmiące, zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza
  • choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia)
  • choroby nowotworowe

 

PRZEBIEG WIZYTY

 

1. Jak przygotować się do wizyty

 

Na pierwszej i na kolejnych wizytach wykonujemy analizę składu ciała z pomocą urządzenia TANITA RD-953, która umożliwia pomiar wszystkich najważniejszych komponentów składu ciała:

  • Masa ciała w kg 
  • Indeks masy ciała BMI
  • Masa tkanki tłuszczowej w %
  • Masa tkanki mięśniowej w kg
  • Jakość masy mięśniowej
  • Wskaźnik budowy ciała Physique Rating
  • Zmineralizowana masa kości
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
  • PPM – podstawowa przemiana materii (BMR) 
  • Wiek metaboliczny

Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą:

  • minimum trzydniowy jadłospis: wypite napoje oraz posiłki i przekąski zjedzone w ciągu ostatnich trzech dni – dwa dni powszednie i jeden dzień z weekendu (do pobrania z poniższego linku)
  • aktualne badania laboratoryjne
  • informacje dotyczące przyjmowanych leków i suplementów diety oraz ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych

2. Przebieg pierwszej wizyty

  • wykonanie pomiarów antropometrycznych takich jak: wzrost [cm], obwód talii [cm], obwód brzucha [cm] i obwód bioder [cm]
  • wykonanie analizy składu masy ciała urządzeniem firmy TANITA RD-953
  • analiza wyników badań laboratoryjnych (morfologia, profil lipidowy, glukoza, TSH)
  • analiza dotychczasowego sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych
  • przeprowadzenie szczegółowego wywiadu zdrowotnego (chorób współistniejących, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy, trybu życia, narażenia na stres)
  • na podstawie analizy wywiadu 24- godzinnego wskazanie błędów żywieniowych
  • ustalenie planu żywieniowego oraz celu do osiągnięcia
  • udzielenie odpowiedzi na pytania nurtujące pacjenta

3. Druga wizyta – odbiór diety

  • Podczas drugiej wizyty to pacjent otrzymuje indywidualny 7 – dniowy plan żywieniowy, posiadający rozpisane posiłki, gramatury produktów, wszystkie niezbędne przepisy oraz listę produktów, które są potrzebne by stworzyć zdrowe i smaczne posiłki. 
  • Pacjent otrzymuje również zalecenia żywieniowe dotyczące schorzenia oraz listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych. Jeśli istnieje taka potrzeba rozpisana zostanie również suplementacja.

KONTAKT : 62 503 22 10
Mail marta.piatkowska@szpital.ostrzeszow.pl