Posiłki w szpitalu. U nas smacznie i zdrowo (zdjęcia)

Posiłki w szpitalach to bardzo ważna rzecz. Zależy nam na stworzeniu optymalnych warunków pozwalających na zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości zdrowotnej żywności.

 

W Ostrzeszowskim Centrum Zdrowia postępujemy zgodnie z normami HACCP oraz kryteriami Systemu Zarządzania Jakością, a także obowiązującymi normami i zaleceniami żywieniowymi określonymi w Dz.U. nr 171, poz.1225 z późn.zm Dz.U. 2020 poz. 2021.

 

Pacjentom hospitalizowanym zapewniane jest bezpłatnie całodzienne wyżywienie w postaci śniadania, obiadu i kolacji.

 

Posiłki są spożywane na salach szpitalnych. Pacjenci, którzy z jakichkolwiek powodów potrzebują pomocy podczas spożywania posiłków, mogą liczyć na pomoc wykwalifikowanego personelu medycznego.

Mile widziane, w tym zakresie, jest również zaangażowanie krewnych i osób bliskich.

 

Wyżywienie pacjentów zapewnia firma cateringowa „Zacisze” z Ostrzeszowa.

 

 

DIETY SZPITALNE

 

U chorych niewymagających ograniczeń dietetycznych (m.in. bez zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego) stosujemy dietę podstawową, w której dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz metody obróbki produktów spożywczych. Natomiast pacjentom, u których niezbędne jest wprowadzenie żywienia dietetycznego, lekarz zleca odpowiednią dietę leczniczą, która jest uzależniona od stanu zdrowia.

 

PORADNIA DIETETYCZNA

 

Odpowiadając na zwiększające się potrzeby w zakresie porad dietetycznych, w OCZ działa Poradnia Dietetyczna, która konsultuje pacjentów.

Konsultacji udziela: mgr Marta Piątkowska – dietetyk kliniczny, specjalistka polecana przez School Of InsulinresistanceTherapy.

 

Problematyka zdrowotna w poradni:

Problemy gastroenterologiczne, problemy diabetologiczne, problemy kardiologiczne, problemy onkologiczne – modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej

 

Konsultacja dietetyczna  trwa godzinę i obejmuje:

1.        Wywiad zdrowotny (stan zdrowia, analiza badań laboratoryjnych, leki, suplementacja),

2.        Wywiad żywieniowy (analiza sposobu żywienia) oraz dotyczący stylu życia (np. aktywność fizyczna),

3.        Analiza składu ciała,

4.        Ustalenie zapotrzebowania na energię oraz makroskładniki,

5.        Indywidualny dobór zaleceń żywieniowych i ustalenie planu pracy

 

W pracy z pacjentem skupiam się przede wszystkim na zmianie jego nawyków żywieniowych i poprawie relacji z jedzeniem, które mogą realnie wpłynąć na stabilizację stanu zdrowia.  Podczas konsultacji staram się pobudzić pacjenta do analizy dotychczasowego sposobu odżywiania. Weryfikuję dzienniczek żywieniowy i zwracam uwagę jakich produktów jest w nim za mało, a jakich za dużo.Współpracując z pacjentem dobieram indywidualnie produkty wskazane i przeciwwskazane, ich dzienne porcje, poszczególne zestawienia posiłków oraz bezpieczną suplementację – mówi pani Marta Piątkowska.

 

Rejestracja: 62 503 22 10

konsultacje odbywają się w poniedziałki w godzinach 11:00-15:00

Kontakt do pani Marty Piątkowskiej:  marta.piatkowska@szpital.ostrzeszow.pl