Żywienie szpitalne

Zależy nam na stworzeniu optymalnych warunków pozwalających na zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości zdrowotnej żywności.

W Ostrzeszowskim Centrum Zdrowia postępujemy zgodnie z normami HACCP oraz kryteriami Systemu Zarządzania Jakością, a także obowiązującymi normami i zaleceniami żywieniowymi określonymi w Dz.U. nr 171, poz.1225 z późn.zm Dz. U.2020poz.2021.

 

Pacjentom hospitalizowanym zapewniamy bezpłatnie całodzienne wyżywienie w postaci śniadania, obiadu i kolacji. Pacjentom w dniu wypisu przysługuje śniadanie. Wyżywienie pacjentów w drodze przetargu zapewnia firma cateringowa „Zacisze”.

 

Posiłki są spożywane na salach szpitalnych. Pacjenci, którzy z jakichkolwiek powodów potrzebują pomocy podczas spożywania posiłków, mogą liczyć na pomoc wykwalifikowanego personelu medycznego. Mile widziane, w tym zakresie, jest również zaangażowanie krewnych i osób bliskich.

 

Wychodzać naprzeciw naszym pacjentom prowadzimy badania ankietowe poziomu satysfakcji, gdzie mają Państwo możliwośc wypowiedzenia się, m.in.na temt jakości żywienia w naszym szpitalu.

DIETY SZPITALNE

U chorych niewymagających ograniczeń dietetycznych (m.in. bez zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego) stosujemy dietę podstawową, w której dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz metody obróbki produktów spożywczych. Natomiast pacjentom, u których niezbędne jest wprowadzenie żywienia dietetycznego, lekarz zleca odpowiednią dietę leczniczą, która jest uzależniona od stanu zdrowia.

Jadłospis od 31.05.2023 - 09.06.2023

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

KOLACJA

31.05.2023

Środa

Sałata masłowa, , ogórek, wędlina (2 plastry), pasta z gotowanego kurczaka z suszonymi pomidorami (7), zupabudyniowa (1,7), kawamlekiem (1,7)

 

WT, NR: łagodna pasta z gotowanego kurczaka (7), wędlina, dozwolone warzywa

Zupa kalafiorowa (7,9) /jarska zupa marchewkowo-ziemniaczana z dodatkiem masła (7,9),kotlet szarpany z warzywami (1,3,7), sos koperkowy(1,7), ziemniaki puree (7), surówka Colesław (7)

 

NR, WT, C, POŁ: kotlet szarpany na parze z dozwolonych warzyw (1,3,7),sos koperkowy(1,7),kostka dyni z wody z dodatkiem masła i soli (7)

PAPKA: mięso zmielone

Danio (7)

 

 

Sałata, pomidor, wędlina (2 plastry),ser żółty (7)

 

WT, NR:2x wędlina, dozwolone warzywa

 

C: 2x warzywa, wędlina ,ser żółty

01.06.2023

Czwartek

 

Dzień dziecka

Sałata, pomidor, ¼ pomarańczy, wędlina (2 plastry),pasta z makreli z twarogiem (+ szczypiorek i majonez, 1-2 łyżki na 200g serka, sól, pierz, (4,7),zacierka na mleku (1,3,7), kawa zbożowamlekiem (1,7)

 

WT, NR:delikatna pasta rybna(4,7), dozwolone warzywa, wędlina

 

Barszcz biały(1,6,9), jarska zupa grysikowa z dodatkiem masła (7,9), galantyna z sosem pomidorowym (7,9), ziemniaki puree (7), sałatka z sałaty z ogórkiem, rzodkiewką koperkiem i jogurtem (7)

 

WT, NR: włoszczyzna z wody (9)

 

Jednoporcjowa galaretka z sezonowymi owocami

Sałatka jarzynowa w sosie majonezowo-jogurtowym (7),  sałata, wędlina (2 plastry)


WT, NR: 2x wędlina, sałatka jarzynowa z dozwolonych warzyw z sosem jogurtowo-koperkowym (7),

 

02.06.2023

Piątek

Sałata masłowa, ogórek, wędlina (2 plastry),pasta pomidorowo-twarogowa (7) zupa mleczna makaronem (1,7), kakao z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: pasta pomidorowo-twarogowa (7), 2 plastry wędliny, dozwolone warzywa

 

C: 2x warzywa, wędlina 2 plastry,pasta pomidorowo-twarogowa (7)

Zupa koperkowa z makaronem (1,3,7,9) / jarska zupa koperkowa z drobnym makaronem (1,3,7,9), miruna panierowana (1,4,7), ziemniaki puree z koperkiem (7), surówka z kapusty kiszonej

 

WT, NR, POŁ: miruna na parze (4) + sos koperkowy (1,7), marchew mini z wody z dodatkiem masła (7), ziemniaki puree z koperkiem (7)

 

C: miruna na parze (4) + sos koperkowy (1,7), ziemniaki puree z koperkiem (7), surówka z kapusty kiszonej (7)

 

Jabłko

Galareta mięsno – warzywna (4,7), sałata, pomidor, wędlina

 

WT, NR: galareta mięsno-warzywna (4,7), dozwolone warzywa, wędlina 2 plastry

 

03.06.2023

Sobota

 

Sałata, pomidor, ¼ jabłka, wędlina (2 plastry), ziołowa pasta twarogowa(7),zupa mleczna z ryżem (7), kawazbożowa z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: dozwolone warzywa, 2x wędlina, twaróg z koperkiem (7)

 

Krupnik(1,9) /jarski krupnik z dodatkiem masła (1,7,9), makaron w sosie bolońskim (schab mielony) (1,7), brokuł z wody

 

WT, NR, POŁ: makaron z kurczakiem zmielonym w sosie jarzynowym (marchew, seler, pietruszka) (1,7,9), zapiekane plastry cukinii

 

C: makaron pełnoziarnisty (1)

 

Jogurt naturalny (7)

Budyń waniliowy z sosem owocowym (1,7), ogórek, sałata, wędlina (2 plastry)

 

C: warzywa x2, wędlina x2

 

WT, NR: dozwolone warzywa, wędlina, budyń (1,3,7)

 

04.06.2023

Niedziela

 

Sałata, rzodkiewka, ¼, ogórek, , parówka na ciepło z ketchupem , zupa mleczna z manną (1,7), kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: dozwolone warzywa, pomidory w gęstym jogurcie (7), wędlina 2 plastry

 

C: 2x warzywa, wędlina, pomidory w gęstym jogurcie(7), wędlina 2 plastry

Rosół z makaronem (1,9) / rosół jarski z makaronem z dodatkiem masła (1,7,9), kurczak w sosie potrawkowym (1,7) ryż, marchewka z groszkiem na ciepło

 

C: ryż pełnoziarnisty, surówka z marchwi

 

Papka mięso zmielone

WT, NR, POŁ: marchewka

Banan

 

Sałatka gyros z sosem jogurtowo-koperkowy (3,7), sałata, ogórek kiszony, wędlina (2 plastry)

 

WT, NR, C: pieczona pierś z kurczaka krojona w plastry + sos jogurtowo-koperkowy (7), 1 plaster wędliny, dozwolone warzywa

05.06.2023

Poniedziałek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałata, ogórek kiszony, pomidor, delikatny paprykarz własnej produkcji (4), wędlina (2 plastry), polewka(7),kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: delikatny paprykarz z dozwolonymi przyprawami (4), wędlina 2 plastry, dozwolone warzywa

 

Zupa jarzynowa (7,9), jarska zupa jarzynowa z dozwolonych warzyw z dodatkiem masła (7,9),jajko sadzone (3), ziemniaki puree (7), fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem (1,7)

 

WT, NR: ziemniaki puree z koperkiem (7),sałata z sosem winegret(7),ścięte białko jaja (3 szt./pacjenta) (3)

 

POŁ: ziemniaki puree z koperkiem (7),sałata z  sosem winegret bez musztardy(7),jajko sadzone (3)

 

Kisiel

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem (1,3,7), wędlina, sałata, pomidor

 

WT, NR, POŁ: 2x wędlina, dozwolone warzywa

 

C: plaster piersi z kurczaka z sosem jogurtowo -koperkowym (1,3,7), , sałata,pomidor ogórek małosolny

 

06.06.2023

Wtorek

Sałata masłowa, pomidor, rzodkiewka, ¼ jabłka, pasta warzywno-mięsna (7,9), wędlina (2 plastry), zupa mleczna makaronem (1,7), kakao z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: dozwolone warzywa, wędlina (2 plastry), delikatna pasta warzywno-mięsna z dozwolonych warzyw i przypraw (7,9)

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9) / jarska zupa pomidorowa z drobnym makaronem z dodatkiem masła (1,3,7,9), zrazy z chudej partii mięsa wieprzowego nadziewane papryką i ogórkiem, duszone w sosie własnym(1,7) ziemniaki puree z koperkiem (7), kapusta biała gotowana

 

WT, NR, POŁ, dzieci: zrazy z chudej partii mięsa wieprzowego nadziewane cukinią i marchewką, w sosie pomidorowym (1,7), ziemniaki puree (7), pieczona cukinia

 

Sok „Kubuś”

Twaróg (7), dżem, sałata, ogórek, wędlina

 

WT, NR: dozwolone warzywa, twaróg (7), dżem, wędlina 

 

C: bez dżemu twaróg (7), wędlina, 2x warzywa

 

 

 

07.06.2023

Środa

 

Sałata, pomidor, ¼ banana, wędlina (2 plastrygzika ze szczypiorkiem i rzodkiewką (7), polewka (1,7), kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: dozwolone warzywa, gzika z koperkiem(7), 2 plastry wędliny

 

Zupa owocowa z makaronem (1,3) / jarska zupa ryżowa z dodatkiem masła (7,9), kurczak w sosie słodko – kwaśnym z warzywami (kukurydza, marchew, ogórek, papryka) (1,3,7), brokuł z wody, ryż

 

WT, NR, POŁ: gulasz z kurczaka z sosem pomidorowym z warzywami korzeniowymi (marchew, seler, pietruszka) (1,7,9) ryż, włoszczyzna z wody (9)

 

C: ryż brązowy

Herbatniki (1,3,7)

Kaszka na gęsto z sosem truskawkowym (na mleku 2% tł.) (200g na pacjenta) (1,7), ogórek, pomidor, wędlina 2 plastry

 

WT, NR: kaszka na gęsto z sosem truskawkowym (1,7),3x wędlina, dozwolone warzywa

 

C: 2 x warzywa, 2x wędlina

 

08.06.2023

Czwartek

 

Sałata masłowa, ogórek kiszony, rzodkiewka, wędlina (2 plastry),pasztet Drop (1,6,7), zupa mleczna z płatkami jaglanymi (7), kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

WT, NR: dozwolone warzywa, 2x wędlina, pomidory w gęstym jogurcie (7)

 

C: pomidory w gęstym jogurcie (7), wędlina, 2x dozwolone warzywa

 

 

Zupa ogórkowa (9), jarska zupa ziemniaczana z dodatkiem masła (7,9), rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i fetą (1,3,7), sos pietruszkowy (1,7), ziemniaku puree z koperkiem (7), sałatka z selera (7,9)

 

WT, NR: delikatna rolada z dozwolonymi warzywami korzeniowymi (marchew, pietruszka, seler) + sos pietruszkowy (1,7), ziemniaki puree z koperkiem (7), sałatka z selera (7,9)

 

PAPKI: MIĘSO ZMIELONE

 

Jogurt owocowy (7)

Sałatka z makaronem ryżowym z warzywami w sosie jogurtowo-majonezowym z koperkiem (1,7), wędlina, pomidor, sałata

 

WT, NR, POŁ: 2 plastry wędliny, dozwolone warzywa, sałatka ryżowa z dozwolonych warzyw z sosem jogurtowym (7)

 

C:2x warzywa, 2 plastry wędliny, sałatka z dozwolonych warzyw

 

Chirurgia: 4x wędlina, sałata

 

09.06.2023

Piątek

Sałata, pomidor, ogórek kiszony, wędlina (2 plastry), jajecznica z koperkiem (3,7), zupa ml z płatkami (7),  

 

WT, NR: dozwolone warzywa, ścięte białko jaja z dodatkiem koperku (3szt./pacjenta) (3), 2 plastry wędliny

Kapuśniak (9) / jarska zupa selerowa z makaronem z dodatkiem masła(1,3,7,9)

Kluski parowane z sosem truskawkowym (1,3,4,7),


WT, NR, POŁ: kluski parowane z masełkiem(1,3,4,7),

Papki : puree ziemniaczane z gzika z koperkiem

Arbuz (1,7)

 

Zawijasy szpinakowo-serowe z ciasta francuskiego (7), pomidor, sałata, wędlina (2 plastry)

 

WT, NR:2x wędlina, dozwolone warzywa, pasta szpinakowa (na gęsto) (7)

 

C: 2x warzywa, wędlina, pasta szpinakowa (na gęsto) (7)

 

 

Do śniadania i kolacji: dieta łatwostrawna -> masło (7), pieczywo mieszane (1) / cukrzyca ->pieczywo żytnie za zakwasie (1), warzywa 2x

Do obiadu: dieta łatwostrawna -> kompot owocowy

Papki -> posiłki w formie rozdrobnionej, tartej, ew.; mięso do obiadu zmielone

Dodatkowe napoje dla pacjentów -> herbata w termosach na oddziałach

Wykaz alergenów podstawowych

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne

3

Jaja i produkty pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty pochodne

8

Orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne  

9

Seler i produkty pochodne

10

Nasiona sezamu oraz produkty pochodne

11

SO2 (tlenek siarki IV) w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10ml/l w przeliczeniu na SO2

12

Łubin i produkty pochodne

13

Mięczaki i produkty pochodne

14

Gorczyca i produkty pochodne

 Czcionką pogrubioną i podkreśloną zaznaczono w jadłospisie produkty/potrawy mogące być potencjalnym zagrożeniem alergii/nietolerancji pokarmowej.

 

Posiłki w szpitalu. U nas smacznie i zdrowo: