Szukaj

Poradnia dietetyczna w Ostrzeszowskim Centrum Zdrowia

 Od dłuższego czasu w Ostrzeszowskim Centrum Zdrowia działa poradnia dietetyczna. Konsultacje odbywają się w poniedziałki w godzinach 11:00 – 15:00 i prowadzone są przez mgr Patrycja Jurga – dietetyk.


 

Jak działa nasza poradnia?


W trakcie pracy z pacjentem koncentrujemy się głównie na modyfikacji jego nawyków żywieniowych i poprawie relacji z jedzeniem, co potencjalnie może znacząco wpłynąć na utrzymanie stabilnego stanu zdrowia.

 

Podczas konsultacji starannie zachęcamy pacjenta do analizy dotychczasowego sposobu odżywiania. Przeglądamy dzienniczek żywieniowy, przykładając uwagę do ilości spożywanych produktów oraz ich rodzajów. Wspólnie z pacjentem opracowujemy spersonalizowane zalecenia dotyczące odpowiedniej ilości spożywanych produktów, harmonogramu posiłków, a także bezpiecznej suplementacji. Naszym celem jest skuteczna współpraca, która umożliwi osiągnięcie pożądanych rezultatów w dziedzinie zdrowego żywienia.

 

Współpraca indywidualna z pacjentami, czyli w czym mogę Ci pomóc:

 

  • choroby górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaparcia nawykowe i atoniczne)
  • alergie i nietolerancje pokarmowe (diety eliminacyjne)
  • schorzenia metaboliczne (cukrzyca, insulinooporność)
  • niedowaga – przyrost masy ciała
  • kobiety ciężarne, karmiące, zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza
  • choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia)
  • choroby nowotworowe

 

PRZEBIEG WIZYTY
1. Jak przygotować się do wizyty


Na pierwszej i na kolejnych wizytach wykonujemy analizę składu ciała z pomocą urządzenia TANITA RD-953, która umożliwia pomiar wszystkich najważniejszych komponentów składu ciała:

 

  • Masa ciała w kg
  • Indeks masy ciała BMI
  • Masa tkanki tłuszczowej w %
  • Masa tkanki mięśniowej w kg
  • Jakość masy mięśniowej
  • Wskaźnik budowy ciała Physique Rating
  • Zmineralizowana masa kości
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
  • PPM – podstawowa przemiana materii (BMR)
  • Wiek metaboliczny

Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą:

 

  • minimum trzydniowy jadłospis: wypite napoje oraz posiłki i przekąski zjedzone w ciągu ostatnich trzech dni – dwa dni powszednie i jeden dzień z weekendu (do pobrania z poniższego linku)
  • aktualne badania laboratoryjne
  • informacje dotyczące przyjmowanych leków i suplementów diety oraz ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych

 

2. Przebieg pierwszej wizyty

 

  • wykonanie pomiarów antropometrycznych takich jak: wzrost [cm], obwód talii [cm], obwód brzucha [cm] i obwód bioder [cm]
  • wykonanie analizy składu masy ciała urządzeniem firmy TANITA RD-953
  • analiza wyników badań laboratoryjnych (morfologia, profil lipidowy, glukoza, TSH)
  • analiza dotychczasowego sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych
  • przeprowadzenie szczegółowego wywiadu zdrowotnego (chorób współistniejących, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy, trybu życia, narażenia na stres)
  • na podstawie analizy wywiadu 24- godzinnego wskazanie błędów żywieniowych
  • ustalenie planu żywieniowego oraz celu do osiągnięcia
  • udzielenie odpowiedzi na pytania nurtujące pacjenta

 

3. Druga wizyta – odbiór diety

 

    • Podczas drugiej wizyty to pacjent otrzymuje indywidualny 7 – dniowy plan żywieniowy, posiadający rozpisane posiłki, gramatury produktów, wszystkie niezbędne przepisy oraz listę produktów, które są potrzebne by stworzyć zdrowe i smaczne posiłki.
    • Pacjent otrzymuje również zalecenia żywieniowe dotyczące schorzenia oraz listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych. Jeśli istnieje taka potrzeba rozpisana zostanie również suplementacja.

 

KONTAKT : 62 503 22 10

Mail patrycja.jurga@szpital.ostrzeszow.pl

Szczegółowe informacje znajdziesz na naszej stronie.